Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

College negeert zorgen ondernemers Lammenschansdriehoek

De Lammenschansdriehoek vormt de grootste woningbouwlocatie van Leiden in de komende jaren. Het is ook een gebied met bedrijvigheid, een gebied waar ondernemers kansen moeten hebben om te ondernemen. Dat laatste wordt echter steeds moeilijker met het voorstel van het Leidse college tot ‘actualisatie’ van de Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek. Worden er wel de juiste keuzes gemaakt om een realistisch toekomstplan te realiseren voor bewoners, bezoekers én ondernemers? Is het college niet teveel bezig met het schrijven van dikke plannen en droombeleid in plaats van te bouwen aan de werkelijkheid?

Gemeente kiest niet voor aanmoedigingsbeleid, maar voor ‘uitrookbeleid’

Het is niet verrassend dat het college de Ontwikkelstrategie openbreekt om er meerdere punten uit het beleidsakkoord in te fietsen. Een aantal punten uit de actualisatie kunnen wij als VVD ook mee leven, maar wat bij ons overheerst, en waar wij grote zorg over hebben, is het gebrek aan aandacht voor ondernemers in dit gebied en de stapeling van eisen en ambities. Het college kiest bijvoorbeeld voor slechtere bereikbaarheid van bedrijven door het weghalen van een ventweg en minder parkeerplaatsen in de openbare ruimte voor bewoners en klanten van winkeliers. Het college loopt hiermee niet alleen vooruit op het toekomstige parkeerbeleid, maar maakt het ondernemers moeilijker om klanten te ontvangen. Er zijn namelijk maar weinig mensen die naar een meubelwinkel of bouwmarkt gaan zonder (elektrische) auto en een bank achterop de fiets laden. Het college zegt wel dat ondernemers niet weg hoeven uit dit gebied, maar uit weinig blijkt dat de gemeente ook actief zijn best doet om bedrijven te behouden. Terwijl de Ontwikkelstrategie ook een kans kan zijn om te kijken of er meer interessante bedrijven naar dit gebied kunnen komen. Het zijn namelijk bedrijven die in deze stad zorgen voor werkgelegenheid en voorzieningen voor onze inwoners. Dit college kiest op dit punt echter niet voor aanmoedigingsbeleid, maar voor uitrookbeleid.

Geen dikke droomplannen, maar aan de slag voor woningzoekenden en ondernemers

De VVD maakt andere keuzes. Keuzes die goed zijn voor bewoners, bezoekers én ondernemers. Wij zouden graag zien dat er wordt geïnvesteerd in de bereikbaarheid van de Lammenschansdriehoek. Dat er wordt gezorgd voor parkeerplaatsen naar behoefte, zodat bedrijven en winkels voldoende parkeerplaatsen hebben voor hun klanten en bezoekers. Dat ondernemers (letterlijk) de ruimte krijgen om te ondernemen en dat het college haar best doet om misschien wel extra interessante bedrijven naar dit gebied te halen. Het is daarnaast de vraag of de stapeling van eisen en ambities niet leidt tot vertraging en oplopende kosten. Een stapeling van eisen kan er namelijk voor zorgen dat al die dikke droomplannen in de la blijven liggen. Hierdoor wordt het niet aantrekkelijk om in onze stad te investeren en snel te bouwen aan huizen en ondernemingen.

Total
0
Shares