Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

Duurzaamheidsvouchers: groene symboolpolitiek met een peperdure reclamecampagne

In de laatste raadsvergadering voor het meireces heeft de Leidse gemeenteraad ingestemd met een plan om maar liefst €3.150.000 uit te geven aan een plan om duurzaamheidsvouchers á 70 euro per stuk uit te delen aan woningeigenaren. Dit betreft landelijk geld dat Leiden samen met zes andere gemeenten in de regio mag verdelen. Klinkt heel sympathiek, maar de VVD heeft vol overtuiging tegen dit plan gestemd. Waarom? Omdat het plan het milieu amper vooruithelpt, en het niet veel meer lijkt te zijn dan een hele dure, groene PR-stunt voor miljoenen aan belastinggeld.

PR-stunt: Sinterklazen met groene tegoedbonnen

Wat houdt het plan in? De bedoeling is dat er zoveel mogelijk vouchers uitgedeeld worden aan huishoudens. Er is geen enkel zicht op hoe die vouchers het milieu gaan helpen – wat het bijvoorbeeld oplevert qua CO2-reductie – en daar zal ook niet op gecontroleerd worden. Dat vindt de VVD vreemd. Het gaat hier om meer dan 3 miljoen euro aan belastinggeld. Daarvan wil je toch dat het besteed wordt aan initiatieven waarvan we weten dat ze duurzaamheid bevorderen? Zeg nou zelf: wat kan een huishouden voor echte milieuwinst behalen met 70 euro? Je haalt er misschien net een paar tochtstrips voor.

Bovendien is er helemaal geen 3 miljoen euro in totaal beschikbaar voor die huishoudens. Want van die 3 miljoen gaat 6 ton naar ‘communicatie’. En bijna de helft van die 3 miljoen zit in ambtelijke uitvoeringskosten. Oftewel: het plan klinkt heel vriendelijk en duurzaam, en met die 6 ton aan reclamekosten is het de bedoeling dat iedereen dat hoort. Maar onder die mooie verpakking zit een gemakzuchtig plan met een schaamteloze verkwisting van belastinggeld. Terwijl je zoveel mooie dingen kunt doen die wel impact hebben. 

Duurzame investeringen die wél zoden aan de dijk zetten

Wat zou je wel kunnen doen om duurzaamheid te verhogen? Je zou kunnen beginnen als overheid met de zaken die geen geld kosten, maar wel impact hebben. Door het veel eenvoudiger te maken om in straten, wijken, winkels en bedrijven zelf duurzaam energie op te wekken en wat overblijft aan het elektriciteitsnet terug te leveren. Zorg als gemeente voor eenvoudige en snelle vergunningaanvragen en denk als gemeente mee over wat wél kan in plaats van wat niet kan. En als je als overheid toch graag die 3 miljoen wilt besteden aan duurzaamheid? Dan zijn er veel nuttigere dingen dan vouchers. Een simpele rekensom vertelt ons dat je voor dat bedrag al minstens 7500 zonnepanelen kan laten plaatsen. Dit levert daadwerkelijk een concreet resultaat op: de opwekking van veel duurzame energie voor talloze huishoudens. De VVD Leiden gaat daarom liever voor investeringen die zoden aan de dijk zetten in plaats van groene symboolpolitiek met een peperdure reclamecampagne. 

Meer weten? 

Lees hier het artikel in het Leids Nieuwsblad over dit onderwerp.

Total
0
Shares