Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

Ecoglazen en bierpolitie(k)

Duurzaamheid is wat de klok slaat. Ook in Leiden en ook bij de VVD, mits het eerlijk, betaalbaar en effectief is. Vragen die we als Leidse VVD dan ook stellen bij het voornemen van het college om bij alle evenementen in de stad te gaan werken met ecoglazen.

Dit nieuwe beleid moet de enorme plasticzee tegengaan die steevast na ieder groot evenement in de stad op straat en in de grachten achterblijft. Wat de VVD betreft effectief beleid. Blijven eerlijk en betaalbaar over. En daar stellen wij ons wel de nodige vraagtekens bij.

Niet zo zeer bij het gebruik van ecoglazen, maar wel bij de uitvoering van het beleid. Een groot deel van de Leidse horeca in de binnenstad wil namelijk het gebruik van eigen drankjes laten verbieden. Bij alle evenementen. Begrijpelijk als het om een duidelijk afgezet/omheind evenement gaat, maar ze willen ook dat tijdens 2 en 3 oktober geen eigen meegebrachte drankjes in de stad worden genuttigd. En het college lijkt hierin mee te gaan.

Nog los van de vraag hoe dit te handhaven is, vraagt de VVD zich af hoe eerlijk dat is. Waarom zou je niet gewoon je eigen biertje mogen drinken als je op de kermis bent of onderweg bent van de ene band naar de andere? De stad is toch van iedereen? En de stad is toch voor iedereen toegankelijk? Of wordt er straks een groot hek om de binnenstad gezet en mag je er alleen maar in als je geen meegebrachte drankjes bij je hebt? Onzinnig idee wat de VVD betreft. 

En dan de vraag hoe betaalbaar is dit? Niet alleen met betrekking tot handhaving, maar vooral ook voor de bezoekers. Je moet al extra vooruit betalen voor je ecoglas en volgens de deelnemende horeca worden de drankjes ook wat duurder, want de aanschaf, opslag en het schoonmaken van de ecoglazen moet ook betaald worden.

Hoe eerlijk en betaalbaar is het dan om met deze gevolgen met name tijdens het feest der feesten overal ecoglazen in te voeren. Wordt de viering van Leidens Ontzet straks voor de happy few. En krijgt Leiden dan straks als eerste in Nederland de bierpolitie? Dat moet toch niet de bedoeling zijn. Wat de VVD betreft is het invoeren van ecoglazen prima, maar 3 oktober is een feest voor iedereen en dat moet ook zo blijven.

Total
0
Shares