Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

Maaike van Vliet

Wie ben je?

 Ik ben Maaike van Vliet, 27 jaar en samen met mijn vriend en kat woon ik (nu nog) in de Pesthuiswijk. In het dagelijks leven ben ik public affairs adviseur bij Public Matters, een adviesbureau in Den Haag.

Welke portefeuille heb je?

Als Raadslid mag ik mij inzetten voor de Leidse sport & het onderwijs. 

Waar heb jij je de afgelopen jaren hard voor gemaakt?

Het is belangrijk dat de gemeente luistert naar de Leidenaar, en niet te veel zelf gaat bedenken waar de Leidenaar behoefte aan heeft. Zeker op de portefeuilles Sport en Onderwijs wordt van alles bedacht wat scholen of sportverenigingen nog eens éxtra moeten oppakken. In plaats van vóór scholen en sportverenigingen te denken, moeten we als gemeente vooral meedenken. Ik heb mij daarom onder andere ingezet voor het versnellen van renovaties en vernieuwingen aan schoolgebouwen.

Er is in de afgelopen jaren een enorme achterstand ontstaan, maar de financiële situatie van Leiden is zo slecht dat er niet genoeg geld is om alle scholen snel op te knappen. Ik vind het ondenkbaar dat leerlingen langer in noodlokalen moeten zitten, omdat de gemeente haar prioriteiten niet op orde heeft. We moeten er daarom voor zorgen dat hoognodige verbeteringen zo snel mogelijk worden doorgezet.

Ook heb ik mij de afgelopen jaren ingezet om de stem van de sport te laten horen in de Leidse gemeenteraad. Al die vrijwilligers hebben ontzettend goede ideeën over de toekomst van hun club en de Leidse sport. Helaas worden die niet altijd gehoord. Ik vind dat sportverenigingen de ruimte moeten krijgen om hun ideeën te realiseren, en de gemeente hen de ruimte moet bieden om écht dat verenigingsgevoel te creëren. Juist na afgelopen Coronaperiode is het belangrijk dat zoveel mogelijk Leidenaars zien hoe leuk het is om te sporten. 

Op welk resultaat binnen je portefeuille ben je trots?

Ik ben er trots op dat ik echt de stem van de sport heb kunnen vertegenwoordigen tijdens verschillende discussies. Hierdoor komt er onder andere meer ruimte voor verenigingen binnen de nieuwe sportprojecten, wordt er naar een nieuwe locatie gezocht voor het denksportcentrum, en hebben we ervoor kunnen zorgen dat Topsport Leiden haar werk door kon zetten én uit ging breiden naar breedtesportverenigingen. Ook ben ik er trots op dat duizenden eerstejaars een hele mooie EL CID hebben kunnen lopen door de extra, tijdelijke testlocatie in het centrum van de stad. Studenten maken een belangrijk onderdeel uit van onze stad, en we moeten ervoor zorgen dat we ook oog houden voor hun welzijn en verbondenheid met de stad.

Wat zijn de uitdagingen voor de stad binnen jouw portefeuille?

De ruimte voor sport staat enorm onder druk. Ruimte in Leiden is beperkt door onder andere de opgave rondom woningbouw, behoud bedrijventerreinen en vergroenen van de stad. Toch is het belangrijk dat we óók ruimte maken voor de sport. Zo kunnen we wachtlijsten verkleinen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Leidenaren kunnen sporten. Voor de Leidse scholen blijft het afwachten of de hoognodige renovaties ook echt op tijd starten. Er moet straks opnieuw naar tientallen miljoenen worden gezocht om alle plannen te kunnen uitvoeren. Ik ben van mening dat we als gemeente goede en gezonde onderwijshuisvesting écht als prioriteit moeten gaan zien. 

Wat is je lievelingsplek in Leiden?

Het is heerlijk wandelen langs de Leidse grachten, waar ik altijd speciaal even stop voor het roze huisje aan de Groenhazengracht.  

Total
0
Shares