Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

Raad geparkeerd, college geeft vol gas

Het Leidse college gaat een proef doen met naar beneden bijgestelde parkeernormen bij de nieuwbouw in de Lammenschansdriehoek. Van dat bericht nam de Leidse VVD afgelopen week met verbazing kennis. Niet omdat de wens van het college om parkeernormen bij te stellen opmerkelijk is, die stond immers al in het collegeakkoord. Verrassend was de manier waarop hiermee is begonnen: via een proefballontje, zonder overleg met de gemeenteraad en zonder te wachten op de nieuwe parkeervisie die na de zomer wordt vastgesteld. Dat laatste is des te opmerkelijker omdat het ontbreken van die parkeervisie voor dit college

eerder reden was om voorstellen van ons niet te bespreken of uit te voeren. In een radiointerview over het proefballontje meldde verantwoordelijk wethouder Leewis echter dat dit nog maar “het begin” was, parkeervisie of niet.


De VVD denkt graag constructief mee over de toekomst van parkeren in Leiden. Wij zijn niet blind voor de uitdagingen die we in onze stad hebben als het gaat om het kwijt kunnen van je auto. Leiden is immers qua oppervlakte de kleinste 100,000+ gemeente in Nederland maar we moeten de komende tijd wel veel woningen bouwen. Anders kan in de toekomst alleen nog een rijke minderheid zich een huis in deze stad veroorloven. Sommige dingen gaan dan wringen, door ruimtegebrek, waaronder de huidige parkeernorm. Daarbij moet goed gekeken worden naar de daadwerkelijk behoefte van bewoners en niet simpelweg geconcludeerd worden “wie in de buurt van een station woont zal wel geen auto nodig hebben.” Waar wij als partij dus geen fan van zijn is een college dat op basis van onderbuikgevoelens vooruitloopt op gedragen besluitvorming in de raad. Dit meest recente incident is helaas slechts de laatste in een inmiddels lange rij voorbeelden waarbij het college nalaat om de raad te betrekken bij een initiatief.


In het collegeakkoord van D66, GroenLinks en PvdA staat over aangepaste parkeernormen: “In de eerste helft van 2019 ontvangt de raad hier een voorstel over.” “Eerste helft” is inmiddels tweede helft geworden en blijkbaar is het college het wachten op hun eigen voorstel nu beu, met de Lammenschansproefballon tot gevolg. Op een dergelijke ad-hoc basis aan de parkeernorm sleutelen is geen vervanging van gedegen besluitvorming door bestuur en politiek. De VVD roept het college dan ook op om gas terug te nemen en eerst de parkeervisie samen met de raad te bespreken in plaats van voorbarig een groot aantal parkeerplekken te schrappen.

Total
0
Shares