Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

VVD Leiden wil meer bodycams en camera’s op politieauto’s

De VVD drong er deze week bij de burgemeester op aan om zich landelijk verband hard te maken voor meer bodycams voor agenten en een pilot met een 360 graden camera op politieauto’s. Raadslid Tom Leest: “Bodycams leveren vaak bruikbare beelden op en kunnen bovendien de-escalerend werken. Een 360 graden camera op het dak van een politieauto levert daarnaast een bijdrage om het werk van agenten veiliger en effectiever te maken”.

Deze week wordt er in de gemeente raad gesproken over veiligheid. Het lijkt redelijk goed te gaan met de veiligheidscijfers en dat is positief. Deze cijfers zijn voor de VVD echter geen reden om achterover te leunen. Veiligheid is een kerntaak van de overheid en verdient nog steeds alle aandacht. De VVD ziet de veiligheid van de agenten ook als een top prioriteit.

Vorig jaar heeft raadslid Frederik Zevenbergen op nieuwjaarsnacht meegelopen met de politie Leiden, dit jaar met de brandweer. Zijn ervaring is dat camera’s de veiligheid van de agenten enorm kunnen vergroten. Terwijl een agent druk bezig is met een situatie, kan een extra paar ogen in de meldkamer meekijken via het beeld van de camera. Dit kan vervolgens heel waardevol zijn. De agent in de meldkamer kan meer zien dan de agent op straat en kan ook snel extra versterking inschakelen. Daarom roept de VVD het college op om serieus naar dit voorstel te kijken. 

In iedere ambtenaar schuilt een BOA


In dezelfde raadscommissie lanceerde Tom Leest namens de VVD ook het plan ‘In elke ambtenaar schuilt een BOA’ (buitengewoon opsporingsambtenaar). Bij handhaving blijkt ieder jaar weer dat de behoefte in de stad vele malen groter is dan de beschikbare capaciteit aan handhavers. Volgens Leest zou de gemeente de opleiding tot BOA breed kunnen aanbieden binnen de gemeentelijke organisatie. Hierdoor ontstaat een groep ambtenaren die naast hun reguliere werk ook kunnen worden ingezet als BOA, bijvoorbeeld bij evenementen, grootschalige handhavingsacties of bij uitval van handhavers.

De surveillance in burger, waarmee Team handhaving komend jaar gaat experimenteren bij het aanpakken van honden(poep)overlast, gaat op verzoek van de VVD ook worden ingezet in winkelgebieden en op ‘snoeproutes’ tussen scholen en supermarkten om zwerfvuil tegen te gaan.

Total
0
Shares