Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van VVD Leiden voor de Gemeenteraads-verkiezingen van 2022 is door haar leden vastgesteld. Met nieuwe en herkenbare ideeën wil de VVD de campagne in. Wat de VVD betreft moet weer worden gekeken naar de echte problemen van de Leidenaar.
lees verder

VVD maakt zich zorgen over woonfraude met sociale huurwoningen

In berichtgeving van onder meer de Telegraaf was te lezen dat dat er sprake is van massale woonfraude met sociale huurwoningen en het voor woningcorporaties steeds lastiger is om die op te sporen. De VVD Leiden maakt zich zorgen over de situatie in Leiden en wil dat sociale huurwoningen alleen worden bewoond door Leidenaars met een kleine portemonnee die de woningen echt nodig hebben. Daarom trekt raadslid Maarten de Crom aan de bel om ervoor te zorgen dat fraude sociale met sociale huurwoningen, zoals illegale vakantieverhuur via Airbnb, wordt opgespoord en aangepakt. 

De situatie in Amsterdam leert dat woonfraude varieert van illegale onderhuur, illegale vakantieverhuur (bijvoorbeeld via Airbnb) tot aan hennepplantages en illegale bordelen. Frauderende huurders blijken steeds slimmer te werk te gaan en mede door de nieuwe privacywetgeving is het nog lastiger geworden om woonfraude aan te pakken. Hierdoor blijft een deel van de sociale woningvoorraad bezet door fraudeurs, waardoor deze woningen niet beschikbaar komen voor woningzoekenden die afhankelijk zijn van sociale huur en netjes op hun beurt wachten.

De VVD wil dat sociale huurwoningen niet worden misbruikt om geld mee te verdienen, bijvoorbeeld via Airbnb. Raadslid De Crom: “Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor Leidenaars met een kleine portemonnee die niet terecht kunnen in de vrije sector. Zeker nu de woningkrapte in Leiden op zijn hoogtepunt is, vinden wij het onacceptabel als sociale huurwoningen worden misbruikt door mensen die er een financieel slaatje uit willen slaan”. De VVD vraagt aan het college van B & W om meer inzicht te bieden in de Leidse situatie en woonfraude met prioriteit aan te pakken. Een succesvolle aanpak van woonfraude kan een middel zijn om wachtlijsten te verkleinen en zoveel mogelijke sociale huurwoningen beschikbaar te houden voor Leidenaars die deze woningen echt nodig hebben.

Total
0
Shares