Het Leidse college heeft aangekondigd bijstandsontvangers te willen laten bijverdienen door een kamer te verhuren aan een student. Met deze ‘pilot’ wordt het mogelijk gemaakt om 170 euro per maand bij te verdienen, terwijl het eigenlijk niet is toegestaan om een sociale huurwoning onder te verhuren. Het college lanceert dit plan zonder de gemeenteraad te betrekken en zonder duidelijkheid te hebben of het überhaupt wel mag volgens landelijke wet- en regelgeving. Daarnaast zijn sociale huurwoningen niet bedoeld om geld mee te verdienen en is het niet duidelijk hoe deze pilot zich verhoudt tot het nieuwe verkameringsbeleid dat nog steeds in ontwikkeling is. Daarom ziet de VVD Leiden niets in een dergelijke pilot en vraagt het college samen met andere partijen om tekst en uitleg. Ook onze VVD Tweede Kamerfractie heeft de nodige vraagtekens bij het plan van het Leidse college en heeft Kamervragen gesteld.
College meet met twee maten
Natuurlijk moet er meer woonruimte komen voor studenten, maar de VVD wil dat dit gebeurt met goed doordachte plannen die echte oplossingen bieden. Het was dit college dat vorig jaar een verkameringsstop invoerde, waardoor woonhuizen voorlopig niet meer mogen worden opgedeeld in studentenkamers. Niemand in Leiden mag op dit moment zijn eigen woonhuis verkameren en verhuren aan studenten, maar een bijstandsgerechtigde mag wel verdienen aan een woning die hij huurt van de woningbouwcoöperatie? Wat de VVD betreft meet het college hier met twee maten en is dit niets minder dan oneerlijk beleid.
Geen rammelende pilot, maar echte plannen die werken
Het college redeneert dat veel bewoners van sociale huurwoningen vaak een kamer over hebben die studenten zouden kunnen huren. Als het inderdaad zo is dat sociale huurwoningen blijkbaar te groot zijn voor sommige bewoners, dan moeten deze naar huishoudens die de ruimte wél nodig hebben. Sociale woningen zijn tenslotte niet bedoeld als verdienmodel, maar voor Leidenaars met een kleine portemonnee die de woningen echt nodig hebben en niet terecht kunnen in de vrije sector. Daarnaast ziet de VVD niet hoe dit plan bijdraagt om mensen vanuit de bijstand weer aan het werk te krijgen en het is de vraag of de pilot niet in strijd is met landelijke wet- en regelgeving. Het Leidse college lijkt liever met juridisch twijfelachtige trucs bijstandsgerechtigden te willen helpen aan extra inkomen, dan aan een echte baan. Dit was ook mede de aanleiding voor de VVD Tweede Kamerfractie, bij monde van Tweede Kamereden Chantal Nijkerken-de Haan, Daniel Koerhuis en Helma Lodders om Kamervragen te stellen over het opmerkelijke plan en ook raadslid Maarten de Crom heeft aan de bel getrokken. De Crom: “Sociale huurwoningen moeten niet worden misbruikt om geld mee te verdienen. Laat het college nou zijn energie, tijd en kostbare geld steken in het bijbouwen van fatsoenlijke studentenwoningen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden een echte baan kunnen vinden”.
Kortom, dit plan rammelt aan alle kanten. De VVD wil graag een politiek debat hierover, zeker nu de gemeenteraad niet lijkt te worden betrokken bij dit collegebesluit. Daarom zijn er samen met andere partijen schriftelijke vragen gesteld aan het college om hierover helderheid te verschaffen.